PsihoMisterije | Dečak koji je pobedio Voldemorta

Piše: Sanja Dutina

Većina ljudi bilo koji tip halucinacija odmah povezuje sa mentalnim poremećajem, posebno shizofrenijom. Manje je poznato da se i „zdravim“ ljudima dešava da čuju glasove, osećaju mirise ili vide stvari koje ne postoje. Doduše, to se retko dešava, kraće traje i mnogo je manje neprijatno i zastrašujuće.

Prema nekim teorijama, snovi su u stvari vizuelne halucinacije do kojih dolazi tokom spavanja, tačnije tokom REM faze sna. Ovu tezu potvrđuju i nalazi koji ukazuju da iako se preklapaju, REM faza i sanjanje nisu iste stvari, te da posledično, povrede mozga mogu dovesti do njihovog razdvajanja.  U tom slučaju desilo bi se da budni sanjamo, ili da sadržaj snova u budnom stanju doživimo kao zastrašujuću halucinaciju. Kako to izgleda kada ste dečak, a vaša noćna mora postane stvarnost, i to u vidu najvećeg fiktivnog negativca- Lord Voldemorta iz Hari Poter serijala, opisali su Maria G. Vita i saradnici, u časopisu Journal of Clinical Sleep Medicine.

Dečak (11 godina), nakon visoke temperature, u popodnevnim satima, počinje da doživljava neobične halucinacije: vidi i čuje Lord Voldemorta. Predstave su javljale nekoliko dana, trajale po nekoliko sati, a dečak je bio toliko uplašen da je plakao i tražio zaštitu od roditelja. Tokom jedne epizode, nosio je mač i šlem kako bi se borio protiv ovog neprijatelja. Nije imao nikakvog uvida da njegov protivnik nije stvaran, a pokazivao je i određene promene u ponašanju poput neprikladnog smeha.

Neurološki i psihijatrijski pregledi su bili sasvim normalni, jedino je snimak glave magnetnom rezonancom ukazivao na mala, inflamatorna zapaljenja u moždanom mostu. Započet je tretman imunoglobulinom, nakon čega su i promene u ponašanju i halucinacije nestale.

Autori nisu uspeli da dođu do konačnog zaključka o dijagnozi, ali pretpostavili da je u pitanju sindrom halucinoze, koji označava halucinacije bez izmenjenih stanja svesti. Jedan vid sindroma (penducular hallucinosis) javlja se usled oštećenja gornjeg dela moždanog stabla, i karakterišu ga živopisne vizuelne predstave, produženog trajanja, najčešće u večernjim satima. Ali šta je u ovom slučaju bio okidač halucinoze?

Moždani most (pons) ima važnu ulogu u regulaciji spavanja i uzbuđenja. Prema jednom modelu, prelazak iz NREM u REM fazu spavanja, dešava se zahvaljujući interakciji ćelija koje se nalaze u mostu, po imenu REM-on i REM-Off ćelije. Kako je snimak magnetnom rezonancom ukazao na oštećenja u mostu, moguće je da je došlo do narušavanja ovih struktura, posebno REM-off ćelija. REM-on ćelije su ostale prepuštene same sebi tokom svih faza spavanja, pa i u budnom stanju. Tako je došlo do prodora sna u budno stanje, odvajanja aktivnosti sna i REM faze spavanja, i onoga što liči na sindrom halucinoze.

F4.large

Smatra se da poremećaj istog ovog mehanizma stoji u osnovi halucinacija tokom delirijuma izazvanog hroničnim alholozimom (delirium tremens), a nije novost ni da vizuelne halucinacije mogu biti pokazatelj poremećaja REM faze spavanja uopšte.

Posebno je zanimljiv i sam sadržaj dečakove halucinacije, što nam još jednom ukazuje na to kako (popularna) kultura utiče na izražavanje simptoma, dok tip i vrsta „poremećaja“ ostaju isti.  Videli smo zlog čarobnjaka Voldemorta, Oliver Saks je pisao o ženi koja je halucinirala Žapca Kermita iz Ulice Sezam, a imali smo i slučaj sindroma Trumanov show, gde su pacijenti bili ubeđeni da su zvezde rijaliti programa koji tajno emituje njihov svakodnevni život.  Nekada su halucinacije bile više religioznog karaktera, pa su ih čini zli duhovi, demoni, Isus, Buda; afrička plemena opterećuju preci- svako vreme i geografsko područje nosi svoje karakteristične teme. Na kreiranje halucinacije utiču i psihološki, i biološki i sredinski faktori. Njihov sadržaj je oduvek bio raznovrstan, uz zamagljenu granicu realnosti i fantazije- što u isto vreme, priznaćete, i fascinira i deluje zastrašujuće.

 

 

Referenca:

Vita, G.M. & et al. (2008). Visual hallucinations and pontine demyelination in a child: possible REM dissociation? Journal of Clinical Sleep Medicine, 4(6), 588-90.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *